Историја на модното рециклирање: како модниците од 19 век се трансформирале, надградувале и пренеле.

Ова парче е адаптирано од Облекувањето: Жените кои влијаат на француската мода (MIT Press), првично објавено од MIT News Reader и повторно објавено овде со дозвола.
Модните лидери продолжуваат да ги засилуваат своите напори откако COP26 жестоко го повика светот да преземе акција за климатските промени.Chloé стана првиот луксузен бренд кој го постигна посакуваниот „статус на корпорацијата Б“ и сега го користи тој печат на одобрување, сигнализирајќи ја својата посветеност за намалување на неговото влијание врз луѓето и планетата преку употреба на обновливи извори на енергија и материјали со етички извори, меѓу стотиците други штети од иницијативи. Центарот за носење облека во Патагонија ја предводи категоријата за тргување, но сепак употреблива облека. Се усогласува со растечкото „одговорно купување ” штедливи компании ThredUp (основана во 2009 година), Poshmark (основана во 2011 година) и The RealReal (основана во 2011 година). Наведените трансакции, сите три имаат висок раст, но сè уште не е висока профитабилност.
Во исто време, модните медиуми, а особено WWD, ги следат лажните тврдења на луксузни брендови како Coach за наводно свесни постапки за кои е откриено дека уништуваат огромни количини несовршени чанти наместо да ги поправаат или пренаменат. Влијателите на социјалните медиуми јавно срамете ги, додека подкастерите ги одмеруваат победите и промашувањата на брендовите. Модната новинарка Ејми Одел, авторка на независниот билтен „Back Row“, се фокусира на лажните корпоративни тврдења. Во нејзините предвидувања за 2022 година: „Глупости тврдења за „одржливост“ ќе продолжат да се земаат сериозно, иако наскоро ќе се соочат со построги регулативи во САД“ Таа истакна дека „оваа година FTC ќе ги ревидира своите „зелени“ упатства“, чија цел е да им помогне на маркетерите да избегнат тврдења за заштита на животната средина кои ги доведуваат во заблуда потрошувачите.
Со зголемувањето на „шопингот заснован на вредност“ и „одржливоста на изборот на производи“, сега е погодно време да се види како овие практики резонираат со минатите практики. Како дизајнерите и сегашните напори на купувачите се спротивставуваат на нивните модни предци (како Maison Félix и House of Worth) и нивните тактни меѓународни клиенти? Што можеме да научиме од посветеноста на 19 век за повторна употреба и надградба, квалитет пред квантитет?
Во доцниот 19-ти век, француската мода беше ултимативното луксузно купување за богатите Американки. Жените кои трошат илјадници долари на француски фустани ја максимизираат својата инвестиција со нивно пренаменување - носејќи ги повеќе пати во период од сезони или години, за разлика од она што Тие прават со својот највреден накит Не се разликува. Тие или го носат фустанот во неговата оригинална форма, повторно го тапацираат или ангажираат оригинален производител или локален кројач да го реконструира. Овие практики одразуваат акцент на луксузниот текстил и се длабоко вкоренети во европската кралска култура.Како што историчарката и кустос Кејт Страстин опишува во „Внатре во кралската гардероба: Историјата на облекувањето на кралицата Александра“, Александра, принцезата од Велс, ја натерала нејзината кројачка Лејди Лиз и компанијата да ја трансформираат нејзината венчаница од британско производство во вечерна тоалета. Во март 1863 година, неколку дена по нејзиниот брак со Едвард VII. Страстин ни кажува дека за балот Марлборо во 1874 година, компанијата Elise изгледа ја приспособила облеката Alexandra wруда на Вејверли балот во Лондон во 1871 година. Фустанот ја носи етикетата Elise и денес е зачуван во Кралската церемонијална колекција на фустани во палатата Кенсингтон.
Мери Ендикот Чембрлен го носеше истиот бледо син свилен фустан од Домот на Ворт со тантела, мониста и кадифе на два одделни судски настани во Лондон во март и јули 1893 година. Првиот настан беше прием во гостинската соба на кралицата Викторија во Бакингемската палата. а втората беше венчавката на војводата и војвотката од Јорк (подоцна кралот Џорџ V и кралицата Мери). Таа, исто така, навикна да ги испраќа своите фустани „Ворт“ назад во модната куќа за преуредување, како кога сакаше чипка Ван Дајк. јака на црвен сатенски фустан.
Во раните 2000-ти, жените од високата класа во Америка го усвоија кралскиот преседан за пренаменување на облеката. Кога Елизабет Патерсон од Балтимор се омажи за Џером Бонапарта во 1803 година, таа носеше извезен бел фустан од муслин, кој го носеше неколку пати оттогаш. Французинот на Ненси Фаулер МекКорми , сега во колекцијата на Чикагото историско друштво, покажува знаци дека е повторно облечена. Таа присуствуваше на многу социјални настани со нејзиниот сопруг, милионерот Сајрус Хол Мекормик, и носеше фустан од Ворт на свадбата на нејзиниот син во 1904 година.
Многу елитни фустани стануваат наследници, напишани во тестаменти, а потоа на наследниците им останува да изберат како ќе ги носат, со или без измени. Во своите мемоари, Алва Вандербилт Белмонт се сеќава колку таа и нејзините браќа и сестри го ценеле шалот од камила. , и чипканите лалиња оставени во тестаментот за работ на листот на венчаницата на нивната мајка. И Алва и нејзината ќерка Консуло подоцна користеле чипка на нивните венчаници. Исто така, во 1883 година, филантропот Каролина Луиза Вилијамс Френч од Бостон, Масачусетс, купила темно сина боја. кадифено одело со крзно од шиншила и етикета Maison Lipman за 1.600 франци. Брендот, управуван од мадам Камил Липман, се појави во Париз во 1880-тите, а неговите клиенти беа Марија Пиа, кралицата на Португалија. Околу 37 години подоцна, Алис Вилијамс Пирс , потомок на Французинот, е сликан во наметка и шиншила чанта, без капут, на настан во кој се слави деветнаесеттиот амандман, кој Амандманот им даде право на глас на жените. Костимите и фотографиите сега се сместени во Х.историска Нова Англија. Орме Вилсон Џуниор и Ричард Торнтон Вилсон III донираат колекција на тоалети на Метрополитен музејот на уметност од Куќите на Ворт, Дусет и Пакин, дополнително обезбедувајќи увид во тоа како модата растела низ гранка на едно семејство Feel .Браќата Вилсон се синови на Вилијам Бакхаус Астор Џуниор и ќерката на Керолин Астор Кери.
За настани како Стогодишниниот бал одржан низ целата земја во 1876 година, жените нарачаа наметки што ги имитираат оние што ги носеле нивните предци на портрети и фотографии. наметки. Некои жени користеле парчиња од нивните лични антички колекции на тантела во различни прилики, како и Асторите, кои собрале фламанска и француска чипка од 18 век, од кои некои преживеале. На свадбата на нејзината ќерка Хелен со Џејмс Р. Рузвелт во 1878 година, Каролин Астор гордо носеше црна кадифена тоалета со тантела стара 200 години.
Друг излез за повторна употреба е преку ѓубрето од сопствениците до нивните слугинки или примателите на добротворни цели. Каролин Астор донирала облека на женска болница, додека Корнелија Стјуарт, која е во брак со трговецот на мало AT Stewart, се вели дека и дала дел од нејзината облека на жена во Потребна е пејачка во сценски костим. Како што покажаа Дијана де Марли (автор на „Историја на високата мода“) и Кејт Страстин, практиката беше производ на европската кралска практика да им се предава фустанот на слугинките, кралицата Викторија и Алекс Така и принцезата Сандра. Велс. Друг тек е да се продаваат фустани на дилери од втора рака, потомци на долгогодишната трговија во Европа со користена облека. Во Париз, оваа трговија постои од 13 век, а до 18 век била концентрирана околу Лес Хале Во 19 век, членовите на кралското семејство продавале на некои посредници за облека.
Од почетокот на 18 век, Англија, исто така, има историја на продажба на кралска и аристократска облека на размени за стара облека во источен Лондон, како што Џенифер Ле Зот детализира во нејзината книга Од добра волја до гранџ. Таа дополнително објасни дека во Њујорк, силна втора трговијата со раце на Долна Источна страна беше поттикната од пристигнувањето на голем број неодамнешни европски имигранти помеѓу 1880 и 1920 година, управувани првенствено од Евреи со искуство во продавање и кроење. се чини дека на продавачите редовно им се забранува да купуваат облека при продажбата на хуманитарни рации. Антисемитизмот влезе во игра затоа што историски се сметаше дека Евреите доминираат во трговијата, која беше создадена од неопходност кога им беше забрането да ги извршуваат нивните професии и се свртеа кон количка за турнеи продажбата.
Изведувачите стануваат креативни во тоа како да набават и да се справат со скапи костими. Кога оперската пејачка Ема Абот почина во 1891 година, актерката Жана Кимбал ја купи наметката на Ворт и Феликс што Абот ја носеше во Кармен неколку години порано. ѕвезда на сцената. Кога Елена од Црна Гора не можеше да користи неколку нови фустани на Феликс одреден период во знак на жалост за италијанскиот крал Умберто I убиен од анархистите, кутуриерот првпат ги стави на Универзалната изложба во Париз, изложена во 1900 година. на изложбата, Франческа Рединг се восхитуваше на валани зелени свилени и шифон наметки, го купи и брзо го стави на сцената. Гардеробата на социјалниот експерт Мери Рита Вилсон-Голет, која внимателно беше пронајдена во архивите на постоечките фактури, наводно била продадена на Њујорк театарската клиентка Евс по нејзината смрт и ја носеле повеќе актерки, според извештаите.Конечно, актерката Сејди Мартино ги продаде сопствените сценски тоалети на Ворт и Феликс на аукција во мај 1894 година за 35.000 долари (повеќе од 1,1 милион долари денес). во 1892 година, „со здолништа, здолништа и баскиска облека висеа на три или четири ката“.
Купувачите во продавниците за втора рака се жени од средната класа, чија облека ќе трае со години. Хана Дицлер Алспау од Илиноис документира во нејзиниот дневник и нејзината ткаенина ги запишува фустаните и оделата што би ги рекреирала или „искинала“ со текот на годините, вклучувајќи го и оној што го носела. на Светскиот саем на Колумбија во Чикаго Suits, особено, се одржа настанот за време на националната финансиска криза од 1893 година. Со внимателно планирање и одржување, облеката може да се зачува и често да се носи. Додека дождот, калта, молците и мувлата предизвикуваат дополнителна загриженост, слоевитата долна облека делува како бариера помеѓу маслата за телото и нечистотијата и најголемиот дел од облеката.
Практиката да го стекнете она што го сакате, а потоа да го пренамените, циркулирате и разменувате, доведе до тоа француската мода да биде широко распространета во колекциите ширум светот. Како што истакнува Страстин, наметката на кралицата Александра била на аукција од Американското уметничко здружение и уметничката галерија Андерсон во 1937 година. , а една четвртина од неа ја купила Ерин Левисон и се продавала во Метрополитен музејот на уметноста. Била основана школата за облека.
Иако овие материјали имаат мала општествена свест во денешната концепција - пожелни се крзно, пердуви од ретки птици, па дури и шалови со таксидермија - ние би можеле да цениме нешто што е вродено во периодот , прифатените практики за повторна употреба и она што сега го нарекуваме зголемување на циклусот. луксузот на француската мода што ја купија, Американките донесоа одреден прагматизам на пазарот. ThredUp, Poshmark и The RealReal ја даваат приоритет на целта, намерно продолжувајќи го животниот век на облеката како етичка опција на потрошувачите и колку што е можно подалеку од каква било посакувана стигма. кон крајот на деветнаесеттиот век, во највисоките општествени кругови, немаше што да ја отстрани стигмата.
За да го позајмат терминот на компанијата за модно образование Motif, Американките кои купиле француска мода кон крајот на 19 век воведоа „кружен модел во кој облеката беше дизајнирана и развиена имајќи ја предвид следната употреба“. Купете висок квалитет. Повторна употреба или донирајте .
„));var p=b(h[i.size_id].split(„x“).мапа(функција(е){враќање број(e)}),2);f.width=p[0], f.height=p[1]}f.rubiconTargeting=(Array.isArray(i.targeting)?i.targeting:[]).reduce(function(e,t){return e[t.key]=t. вредности[0],e},{rpfl_elemid:l.adUnitCode}),t.push(f)}друго Object(r.logError)(„Rubicon:bidRequest 在索引位置未定义:“.concat(o),n , e);врати t},[]). sort(function(e,t){return(t.cpm||0)-(e.cpm||0)})},getUserSyncs:function(e,t , n,r){if(!U&&e.iframeEnabled){var i=”";врати n&&”string”==тип на n.consentString&&(“boolean”==тип на n.gdprApplies?i+=”?gdpr=”. concat (数字(n.gdprApplies),”&gdpr_consent=”).concat(n.consentString):i+=”?gdpr_consent=”.concat(n.consentString)),r&&(i+=””.concat(i?” & “:”?”,”us_privacy=”).concat(encodeURIcomponent(r))),U=!0,{type:”iframe”,url:”https://”.concat(y.syncHost|| "eus",".rubiconproject.com/usync.html")+i}}},transformBidParams:function(e,t){return Object(r.convertTypes)({accountId:"number",siteId:"number" , zoneId:”number”},e)}};函数_(e,t){var n=obgetConfig(„pageUrl“);врати e.params.referrer?n=e.params.referrer:n||(n=t.refererInfo.referer),e.params.secure?n.replace(/^http:/ i,"https:"):n } 函数 j(e){var t,n=document.getElementById(e.adUnitCode);(t=n.querySelector(„div[id^='google_ads']“)) &&t.style.setProperty(„приказ“ ,”ниедна”),функција(д){var t=e.querySelector(“скрипта[id^='sas_script']“),n=t&&t.nextSibling;n&&”iframe” ===n.localName&&n.стил. setProperty („приказ“, „никој“)}(n);var r=e.renderer.getConfig();e.renderer.push(function(){window.MagniteApex.renderAd ({ширина:е.ширина,висина :e.height,vastUrl:e.vastUrl,поставување:{attachTo:"#".concat(e.adUnitCode),align:r.align||"center",position:r .position||"append"}, closeButton:r.closeButton||!1,label:r.label||void 0,collapse:r.collapse||!0})})}函数S(e,t) {var n=e.params;ако („видео“===t){var i=[];врати n.video&&n.video.playerWidth&&n.video.playerHeight?i=[n.video.playerWidth,n.video .playerHeight]:Array.isArray(Објект (r.deepAccess)(е,”mediaTypes.video.playerSize”))&&1===e.mediaTypes.video.playerSize.length?i=e.mediaTypes.video.playerSize[0]:Array.isArray(e.sizes)&&e.sizes.length>0&&Array.isArray(e.sizes[0])&&e.sizes[0].length >1&&(i=e.sizes[ 0]),i}var o=[];врати Array.isArray(n.sizes)?o=n.sizes:void 0!==Object(r.deepAccess)(e ,”mediaTypes.banner.sizes”) ?o=A(e.mediaTypes.banner.sizes):Array.isArray(e.sizes)&&e.sizes.length>0?o=A(e.sizes):Object(r.logWarn)(„Рубикон: 没有设置或找到大小”),w(o)}функција E(e,t,n){var i={корисник:{ext:{data:f({},e .params.visitor)}},страница: {ext:{data:f({},e.params.inventory)}}};e.params.keywords&&(i.site.keywords=Object(r.isArray)(e.params.keywords)?e.params .keywords.join(“,“):e.params.keywords);var c=Object(r.mergeDeep)({},obgetConfig(“ortb2″)||{} ,i),s=Object(r. deepAccess)(e.ortb2Imp,”ext.data”)||{},u={user:[4],сајт:[1,2,5,6]}, d={user:”tg_v.”, сајт:”tg_i.”,adserver:”tg_i.dfp_ad_unit_code”,pbadslot:”tg_i.pbadslot”,клучни зборови:”kw”},l=function(e,t,n) {if(“податоци”===t&&Array .isArray(e)) врати e.filter(function(e){turn e.segment&&Object(r.deepAccess)(e,"ext.segtax")&&u[n]&&-1!==u[n].indexOf (Оbject(r.deepAccess)(e,”ext.segtax”))}).map(function(e){var t =e.segment.filter(function(e){turn e.id}).reduce(function (e,t){return e.push(t.id),e},[]);if(t.length >0)return t.toString()}).toString();if(„објект“! ==v(e)||Array.isArray(e)){if(void 0!==e)turn Array.isArray(e)?e.filter(function(e){if(“object”!==v(e)&&void 0!==e)turn e.toString();Object(r.logWarn)(“Rubicon:过滤值:”,e,”for key”,t,”:期望值为字符串、整数或字符串/整数数组”)}).toString():e.toString((n)}друго. („Рубикон: Филтриран FPD клуч: „,t“,: очекуваната вредност да биде низа, цел број или низа низи/инти“)},p=function(e,t,r){var i= !(аргументи .length>3&&void 0!==аргументи[3])||аргументи[3],o=l(e,r,t),a=d[r]&&i?”".concat(d[r ]): ”податоци”===r?”".concat(d[t],"iab"):"".concat(d[t]).concat(r);n[a]=n[a ]?n [a].concat(“,“, o):o};Object.keys(s).forEach(function(e){“adserver“===e?["name","adslot"] .forEach(函数(t){s[e][t]&&(s[e][t]=s[e][t].toString().replace(/^\/+/,""))}): ”pbadslot”===e&&(s[e]=s[e].toString().replace(/^\/+/,”"))}),t===ab?(["сајт", „корисник“].forEach(функција(д){Објект.клучеви(c[e]).forEach(функција(t){“网站”===e&&”内容”===t&&c[e][t]. податоци?p(c[e][t].податоци,е,”податоци”):”ext”!==t?p (c[e][t],e,t):c[e][t ].податоци&&Object.keys(c[e].ext.data).forEach(function(t){p(c[e]. ext.data[t],e,t,!1)})})}) ,Објект.клучеви.forEach(function(e){“adserver”===e?p(s[e].рекламен слот, име, e): p(s[e],”сајт”, e)})):(Object.keys(s).length&&Object(r.mergeDeep)(n.imp[0].ext,{податоци :s}),Object(r.mergeDeep)(n,c))}функција A(e){turn Object(r.parseSizesInput)(e).reduce(function(e,t){var n=parseInt(h [t],10);return n&&e.push(n),e},[])}函数I(e){return”object”===v(Object(r.deepAccess)(e,”params.video „))&&void 0!==Object(r.deepAccess)(e,”mediaTypes.”.concat(ad))}函数 T(e){var t=arguments.length>1&&void 0!==arguments[1] &&arguments[1];врати I(e)?-1===["outstream", "instream"].indexOf(Object(r.deepAccess)(e,”mediaTypes.”.concat(ad,”.context” )))?void(t&&Object(r.logError)(„Рубикон: mediaTypes.video.context 必须是外流或内流“)):S(e,“видео“).length-1||i>-1? -1===r?1:-1 ===i?-1:ri:en})}函数x(e){var t=parseInt(Object(r.deepAccess)(e,”params.video. size_id”));返回isNaN(t)?„outstream“===Object(r.deepAccess)(e,“mediaTypes.”.concat(ad,..context“))?203:201:t}функција D(e){return{опсези:{низок: [{max:5,increment:.5}], средно:[{max:20,increment:.1}],високо:[{max:20,increment:.01}],auto:[{max:5 ,прираст:.05},{мин:5,макс:10,прираст:.1},{мин:10,макс:20,прираст:.5}],густо:[{макс:3,прираст:.01 },{мин:3,макс:8,прираст:.05},{мин:8,макс:20,прираст:.5}],прилагодено:e.getConfig(„customPriceBucket“)&&e.getConfig(„customPriceBucket“ ).buckets}[e.getConfig("priceGranularity")]}}функција R(e){var t=!0,n=Object.prototype.toString.call([]),i={mimes:n,протоколи :n,линеарност:Object.prototype.toString.call(0),api:n};返回 Object.keys(i).forEach(function(n){Object.prototype.toString.call(Object(r.deepAccess) (e,”mediaTypes.video.”+n))!==i[n]&&(t=!1,Object(r.logError)(“Rubicon: mediaTypes.video.”+n+”是必需的,并且必须是类型:”+i[n]))}),t}функција k(e){var t=!1,n=["asi", "sid","hp"];враќање е.јазли? ((t=e.nodes.reduce(function(e,t){return e?n.every(function(e){turn t.hasOwnProperty(e) }):e},!0))||Оbject(r.logError)(„Рубикон: недостасуваат потребните параметри на шајб“),t):t}функција P(e,t){return”rp_schain”===e ?”rp_schain=”.concat(t):” ".concat(e,"=").concat(encodeURIcomponent(t))}var U=!1;Object(i.registerBidder)(O)}},[ 787]),pbjsChunk([107],{875 :function(e,t,n){e.exports=n(876)},876:function(e,t,n){Object.defineProperty(t," __esModule",{value:!0}),nd (t,”tripleliftAdapterSpec”,function(){return m});var r=n(0),i=n(2),o=n(1), a=n(3);функција c(){ return(c=Object.assign||function(e){for(var t=1;te.length)&&(t=e.length);for(var n =0,r=new Array(t);n0&& (t.user={ext:{eids:o}});var s=function(e,t){var n={};return Object(r.isEmpty)(e)||(n.schain=d ({},e)),Object(r.isEmpty)(t)||(n.fpd=d({},t)),n}(n, i);врати Објект(r.isEmpty)(s )||(t.ext=s),t}(e);if(n=Object(r.tryAppendQueryString)(n,"lib","prebid"),n=Object(r.tryAppendQueryString)(n, „v“,“6.2.0″), t&&t.refererInfo){var o=t.refererInfo.referer;n=Object(r.tryAppendQueryString)(n,”referrer”,o)}врати t&&t.timeout&&(n=Object(r.tryAppendQueryString)(n,”tmax”,t.timeout)), t&&t.gdprСогласност&&(неважечки 0 !==t.gdprConsent.gdprApplies&&(b=t.gdprConsent.gdprApplies,n=Object(r.tryAppendQueryString)(n,”gdpr”,b.toString())), void 0!==t.gdprString.consent. (g=t.gdprConsent.consentString,n=Object(r.tryAppendQueryString)(n,”cmp_cs”,g))),t&&t.uspConsent&&(n=Object(r.tryAppendQueryString)(n,”us_privacy”,t. uspConsent)),!0===abgetConfig(“coppa”)&&(n=Object(r.tryAppendQueryString)(n,”coppa”,!0)),n.lastIndexOf(“&”)===n.length-1&&(n=n.substring(0,n.length-1)),Object(r.logMessage)(„TlCall барање е изградено: „+n),{метод:“POST“,url:n,податоци: i,bidderRequest:t}},interpretResponse:function(e,t){var n=t.bidderRequest;return(e.body.bids||[]).map(function(e){function(e,t) ){var n={},r=t.ширина||1,i=t.висина||1,o=t.deal_id||"",a=t.crid||"",c=e. понуди[t.imp_id];враќање 0!=t.cpm&&t.ad&&(n={requestId:c.bidId,cpm:t.cpm,width:r,height:i,netПриход:!0, ad:t.ad ,creativeId:a,dealId:o,валута:”USD”,ttl:300,tl_извор:t.tl_source,мета:{}},v(c)&&(n.vastXml=t.ad, n.mediaType=” видео“, n.ttl=3600), т.име на огласувач&&(n.meta.advertiserName=t.име на огласувач), t.домен&&t.adomain.length&&&(n.meta.advertiserDomains=t.adomain), t .tl_source&&”hdx” ==t.tl_извор&&(n.meta.mediaType=”банерот”),t.tl_source&&”tlx”==t.tl_source&&(n.meta.mediaType=”мајчин”)),n}(n,e)}) },getUserSyncs:function(e,t,n,i){var o=function(e){if(e)turn e.iframeEnabled?”iframe”:e.pixelEnabled?”image”:void 0}(д) ;if(o){var a=”https://eb2.3lift.com/sync?”;врати”слика”===o&&(a=Object(r.tryAppendQueryString)(a, px”,1),a=Object(r.tryAppendQueryString)(a,”src”,”prebid”)),null!==g&&(a =Object(r.tryAppendQueryString)(a,”gdpr”,b) ,a=Object(r.tryAppendQueryString)(a,”cmp_cs”,g)),i&&(a=Object(r.tryAppendQueryString)(a,” us_privacy”,i)),[{type:o,url:a }]}}};функција v(e){return!!e.mediaTypes.video&&!!e.mediaTypes.video.context&&”instream”== =e.mediaTypes.video.context.toLowerCase()}функција y(e){var t=null;if(“function”==typeof e.getFloor ){var n=e.getFloor({currency:“USD“ ,mediaType:v(e)?”video”:”banner”,size:”*”});”object”!==s(n)||“USD“!==n.валута||isNaN(parseFloat(n.кат))||(t=parseFloat(n.кат))}врати нула!==t?t:e.params.floor}函数h(e,t){Object(r.isEmpty)(t)||Object.keys(t).forEach(function(n){null!=t[n]&&(e[n]=t[n] )})}函数O(e,t,n,r){врати e.map(function(e){turn function(t){turn t&&t.userId&&t.userId[e]}}(t)).филтер( _(t)).map(function(e,t){turn function(n){return{source:e,uids:[{id:n.id?n.id:n,ext:{rtiPartner:t} }]}}}(n,r))}var _=функција(е){返回函数(t,n,i){var o=!!t&&(Object(r.isStr)(t)?!!t :Object(r.isPlainObject)(t)&&!Object(r.isArray)(t)&&!Object(r.isEmpty)(t)&&t.id&&Object(r.isStr)(t.id)&&!!t. id);врати o||неважечки 0===i[0]||Објект(r.logWarn)(„Triplelift: неважечки „.concat(e“, формат на userId“)), o}};функција j(e ){врати e.filter(S).мапа(функција(е){re转{w:e[0],h:e[1]}})}函数S(e){враќање 2===е. должина&&”број”==тип на е[0]&&”број”==тип на е[1]}Објект(o.registerBidder)(m)}},[875]), pbjsChunk([11],{15:функција (e,t,n){tb=function(e){var t= [];for(var n in e)if(e.hasOwnProperty(n))if(“pubProvidedId”===n)t=t .концна(e.pubProvidedId);else{var r=o(e[n],n);r&&t.push(r)}врати t},ta=function(e){var t=[];враќање е.филтер (функција(д){врати Објект(r.isPlainObject)(e.idObj)&&Object.клучеви(e.idObj).должина}).forEach(функција(д){Објект.клучеви(e.idObj).заСекој(функција (n){Object(r.deepAccess)(e,"config.bidders")&&Array.isArray(e.config.bidders)&&Object(r.deepAccess)(i,n+".извор")&&t.push({извор :i[n].source,bidders:e.config.bidders}) })}),t};var r=n(0),i={intentIqId:{извор:“intentiq.com“,atype:1 },naveggId:{source:”navegg.com”,atype:1} ,pubcid:{source:”pubcid.org”,atype:1},tdid:{source:”adserver.org”,atype:1,getUidExt :function(){return{rtiPartner:”TDID”}}},id5id :{getValue:function(e){return e.uid},извор:”id5-sync.com”,atype:1,getUidExt:function( д){if(e.ext)врати e.ext}},parrableId:{извор:"parrable.com",atype:1,getValue:function(e){turn e.eid?e.eid:e.ccpaOptout ?”" :null},getUidExt:function(e){var t=Object(r.pick)(e,["ibaOptout","ccpaOptout"]);if(Object.keys(t).length)return t }}, idl_env:{извор:”црн дробamp.com“,atype:3},lipb:{getValue:function(e){return e.lipbid},извор:“liveintent.com“,atype:3,getEidExt:function(e) {if(Array.isArray (e.segments)&&e.segments.length)return{segments:e.segments}}},britepoolid:{source:”britepool.com”,atype:3},dmdId:{source:” hcn.health”,atype :3},lotamePanoramaId:{извор:”crwdcntrl.net”,atype:1},criteoId:{source:”criteo.com”,atype:1},merkleId:{извор:”merkleinc.com”,atype:3,getValue:function(e){turn e.id},getUidExt:function(e){turn e&&e.keyID?{keyID:e.keyID}:void 0}},netId:{извор: „netid.de“,atype:1},IDP:{извор:“zeotap.com“,atype:1},haloId:{source:“audigent.com“,atype:1},quantcastId:{извор:“quantcast .com",atype:1},nextrollId:{извор:"nextroll.com",atype:1},idx:{извор:"idx.lat",atype:1},connectid:{来源:"verizonmedia.com ",atype:3},fabrickId:{来源:"neustar.biz";atype:1},mwOpenLinkId:{来源:"mediawallahscript.com";atype:1},tapadId:{来源atype:1},novatiq:{getValue:function(e){turn e.snowflake},извор:”novatiq.com”,atype:1},uid2:{извор:”uidapi.com” ,atype:3,getValue :function(e){врати e.id}},dapId:{извор:”akamai.com”,atype:1},deepintentId:{извор:”deepintent.com”,atype:3} ,admixerId:{извор: "admixer.net",atype:3},adtelligentId:{source:"adtelligent.com",atype:3},amxId:{source:"amxrtb.com",atype:1},publinkId :{извор:"epsilon .com",atype:3},kpuid:{извор:"kpuid.com",atype:3},imuid:{source:"intimatemerger.com",atype:1},connectId:{来源:"yahoo.com",atype:3}};函数o(e,t){var n=i[t];if(n&&e){var o={};o.source=n.source;var a=Object (r.isFn)(n.getValue)?n.getValue(e):e;if(Object(r.isStr)(a)){var c={id:a,atype:n.atype} ;if( Објект(r.isFn)(n.getUidExt)){var s=n.getUidExt(e);s&&(c.ext=s)}if(o.uids=[c],Object(r.isFn)(n .getEidExt)){var u=n.getEidExt(e);u&&(o.ext=u)}返回o}}врати нула}},897:function(e,t,n){e.exports=n( 898)},898:function(e,t,n){Object.defineProperty(t,"__esModule",{value: !0}),nd(t,"PBJS_USER_ID_OPTOUT_NAME",function(){return w}), nd(t,”coreStorage”,function(){return x}),nd(t,”syncDelay”,function() {turn _}),nd(t,”auctionDelay”,function(){return j}) ,t.setSubmoduleRegistry=function(e){U=e},t.setStoredValue=B,t.setStoredConsentData=L,t .findRootDomain=V,t.requestBidsHook=K,nd(t,”validateGdprEnforcement”,функција)() {врати Y}), t.attachIdSystem=te,t.init=ne;var r=n(11),i= nn(r),o=n(3),a=n(10),c=nn (a),s=n(14),u=n(8),d=n(5),l=nn(d),f=n(9),p=n(15),b=n( 7),g=n(0),m=n(12),v=nn(m);函数y(e ,t){(null==t||t>e.должина)&&(t=e .должина);за(var n=0,r=new Array(t);n1&&void 0!==参数[1] ?arguments[1]:void 0,r=n?”“.concat(e.name,”_”). concat(n):e.name;пробајте{ако(e.type===A)t= x.getCookie(r); друго ако(e.type===I){var i=x.getDataFromLocalStorage(“ ”.concat(e.name,”_exp”));”"===i?t= x.getDataFromLocalStorage(r):i&&new Date(i).getTime()-Date.now()>0&&(t= decodeURIcomponent(x.getDataFromLocalStorage(r)))}”string”==тип на t&&”{“===t.trim().charAt(0)&&(t=JSON.parse(t))}catch(e) { Object(g.logError)(e)}врати t}функција q(e){var t={consentString:”",gdprApplies:!1,apiVersion:0};враќање e&&(t.consentString=e.consentString, t .gdprApplies=e.gdprApplies,t.apiVersion=e.apiVersion),Object(g.cyrb53Hash)(JSON.stringify(t))}函数L(e){try{var t=new Date(Date.now( ) +864e5*C).toUTCString();x.setCookie(T,q(e),t,”Lax”)}catch(e){Object(g.logError)(e)}}函数F(){试试{врати x.getCookie(T)}catch(e){Object(g.logError)(e)}}函数z(e){if(e&&”boolean”==typeof e.gdprApplies&&e.gdprApplies){ако (!e.consentString)return!1;if(1===e.apiVersion&&!1===Object(g.deepAccess)(e,“vendorData. purposeConsents.1″))врати!1;if(2=== e.apiVersion&&!1===Object(g.deepAccess)(e,”vendorData.purpose.consents.1″))return!1}return!0}функција V(){var e=arguments.length>0&&void 0 !==аргументи[0]?аргументи[0]:window.location.hostname;if(!x.cookiesAreEnabled())врати e;var t,n,r=e.split(“.“);if(2 ==r.length)re转 e;var i=-2,o=”_rdc”.concat(Date.now()),a=”writable”;do{t=r.slice(i).придружи се( „.“);var c =new Date(Object(g.timestamp)()+1e4).toUTCString();x.setCookie(o,a,c,“Lax“,t,void 0),x.getCookie (o,void 0)= ==a?(n=!1,x.setCookie(o,””,”четврток, 01 јануари 1970 00:00:01 GMT”, void 0,t,void 0)): (i+=-1,n =Math.abs(i)0){t=!0;var r=!1,i=функција(){r||(r=!0,e())};Објект (g.logInfo)(“ „.concat(E“, – 拍卖延迟 „).concat(j“, 最多获取 ids“)), O=setTimeout(i,j),W(n,i)}друго каон (laEVENTS.AUCTION_END ,函数 e(){caoff(laEVENTS.AUCTION_END,e),_>0?setTimeout(function(){W(n)},_):W(n)})}e&&!t&&e() }函数 K( e,t){H(function(){!function(e,t){[e].некои(функција(д){врати! Низа.isArray(e)||!e.должина})||д.forEach(function(e){e.bids&&Object(g.isArray)(e.bids)&&e.bids.forEach(function(e){var n=function(e,t){return Array.isArray(e)&&e.长度&&t?e.filter(function(e){turn!e.config.bidders||!Object(g.isArray)(e.config.bidders)||v()(e.config.bidders,t)} ) .филтер(функција(д){врати Објект(г.isPlainObject)(e.idObj)&&Object.keys(e.idObj).должина}).reduce(function(e,t){return Object.keys(t. idObj).forEach(function(n){e[n]=t.idObj[n] }),e},{}):{}}(t,e.bidder);Object.keys(n).должина&& (e.userId=n,e.userIdAsEids=Object(pb)(n))}) })}(t.adUnits||Object(sa)().adUnits,h);var n=S&&(Q() ||[]).find(function(e){turn e.source===S });if(n&&”string”==typeof Object(g.deepAccess)(n,”uids.0.id”) ){var r=n.uids[0].id.replace(/[\W_] /g,"");r.length>=32&&r.length=e.length?{сторено:!0}:{ готово :!1,вредност:e[r++]}},е:функција(е){фрли е},f:i}}фрли нова грешка во типот(„Невалиден尝试迭代不可迭代实例。\n为了可迭不尝试迭代不可迭代实例。\n为了可迭必须有一个[Symbol.iterator]()方法。”)}var o ,a=!0,c=!1;return{s:function(){n=n.call(e)},n:function( ){var e=n.next();return a=e.done ,e},e:function(e){c=!0,o=e},f:function(){пробајте{a||null==n.return||n.return()}最后{if(c)фрли o}}}}(i );пробајте{for(ss();!(a=sn()).готово;){var d=a.value;n.length>0&&-1=== n.indexOf(d.submodule.name) ||(Објект(g.logInfo)("".concat(E", – 刷新").concat(d.submodule.name)),Z(d,e,o,!0),$(d), h.length&&N(h),Object(g.isFn)(d.callback)&&c.push(d))}} catch(e){se(e)}конечно{sf()}c.length>0&&W(c ),t&&t()}друго Објект(g.logWarn)("".concat(E," – gdpr 权限无效对于本地存储或 колаче,退出模块"))})} ”,function(e,t){return{userIdModules:e,hasValidated:t&&t.hasValidated}},”validateGdprEnforcement” );函数 Z(e,t,n,r){if(e.config.storage){var i,o=M(e.config.storage),a=!1;if(„број“==тип на e.config.storage.refreshInSeconds){var c=new Date(M(e.config.storage,“ последно“));a=c&&Date.now()-c.getTime()>1e3*e.config.storage .refreshInSeconds}!o||a||r||!function(e,t){turn null! =n&&n===q(t)}(0,t)?i=e.submodule.getId(е.config,t,o):”function”==тип на e.submodule.extendId&&(i=e.submodule.extendId(e.config,t,o)),Object(g.isPlainObject)(i)&&(i. id&&(B(e,i.id),o=i.id),”function”==тип на i.callback&&(e.callback=i.callback)),o&&(e.idObj=e.submodule.decode( o,e.config))}друго ако(e.config.value)e.idObj=e.config.value;else{var s=e.submodule.getId(e.config,t,void 0);Објект( g.isPlainObject)(и)&&(„функција“==тип на s.повратен повик&&(e.повратен повик=s.повратен повик),s.id&&(e.idObj= e.submodule.decode(s.id,e.config) ))}}函数$(e){for(var t=!1,n=0;nt?e:t}函数d(e,t,n){!e.preload&&e.preloadThreshhold&&function(e,t,n ,i){врати t.top=e.shownThreshold&&!e.seen?(e.seen=!0,setTimeout(function(){e.trigger(“显示”,new r(“显示”,t))} ,15)):(!n||i1&&(h+=e(r,Math.floor(n/o),i-1,o)),h },this.getVerticallyVisiblePixels=f,this.getViewportHeight=function( ){врати t.innerHeight||e.documentElement.clientHeight||e.body.clientHeight},this.getViewportWidth=function(){return t.innerWidth|| e.documentElement.clientWidth||e.body.clientWidth}, this.isElementNotHidden=u,this.isElementInViewport=function(n){var i=n.getBoundingClientRect();return i.top>=0&&i.left>=0&&i .bottom=o.length) 返回 {:完成:真 };返回,值:o[i++] };}, e: 函数 e(_e) {抛出 _e;}, f: F };} фрли нова TypeError("对不可迭代实例的迭代实例的迭代尝舏代尝,非数组对象必须具有 [Symbol.iterator]() 方法。”);} var normalCompletion = точно, didErr = неточно, згреши; врати { s: функција s() { it = o[Symbol.iterator](); }, n: 函数 n() { var step = it.next();normalCompletion = step.done;返回步骤;}, e: 函数 e(_e2) { didErr = true;错误 = _e2;}, f: функција f() { try { if (!normalCompletion && it.return != null) it.return();} 最后 {if (didErr) фрли грешка;} } };} функција _unsupportedIterableToArray(o, minLen) { if (! o) врати; ако (тип o === „низа“) врати _arrayLikeToArray(o, minLen);var n = Object.prototype.toString.call(o).slice(8, -1); ако (n == = „对象“ && o.constructor) n = o.constructor.name;ако (n === „Карта“ ||n === „Постави“) врати низа.from(o);if (n === „参数“ || /^(?:Ui|I)nt(?:8|16|32)(?:Clamped )?Array$/.test(n)) return _arrayLikeToArray(o, minLen);} 函数 _arrayLikeToArray(arr, len) { if (len == null || len > arr.length) len = arr.length;за ( var i = 0, arr2 = нова низа (лен);


Време на објавување: Јан-19-2022 година